Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 16:52 - Прокуратурата разследва и смърт на жена в МБАЛ "Св. Марина"
Автор: varnautre Категория: Новини   
Прочетен: 734 Коментари: 3 Гласове:
1



Tози път починалата е 41-годишната Деспа Георгиева. И според заключението на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към министерството на здравеопзването "в МБАЛ "Св. Марина" са нарушени правилата, които са задължителни за всяка кардиологочина клиника".

imageСъпругът на Деспа - Емил, вече има сили да говори за внезапната трагедия, връхлетяла семейството му и преобърнала наопаки живота им - неговия и на двете им деца. Йордан и Деляна все още не могат да приемат факта, че майка им вече не е сред тях. Те не успяха да си вземат последно сбогом с нея преди да изпратят ковчега й в последния й път, защото внезапната смърт на майка им ги заварила в чужбина. Остава им само утехата, че Деспа успяла да види двете си деца поне като абитуриенти.

"За Нова година бяхме край Боженци. Всичко беше много хубаво. Останахме няколко дни. Прибрахме се на 3-и януари. Деспа спомена, че не се чувства добре. На другия ден - 4-и януари сутринта, отидохме на лекар", обясни съпругът.

След първия преглед се наложил втори и около обед жена му била откарана с линейка на бърза помощ от кабинета на д-р Снежана Недева в спешния център на "Св. Марина". Тя била приета за лечение в кардиологията с диагноза исхимична болест на сърцето и новопоявила се ангина пекторис. Направени са й няколко изследвания.

"Ходих до болницата да й занеса някои неща. Смяташе, че ще полежи ден-два и ще се прибере у дома. Вечерта й се обадих по телефона да я чуя как е. Беше сама в стаята. Каза, че много я боли главата и й било студено. Затова смятала да си ляга. И повече не я чух. Сутринта ми се обадиха да ми кажат, че е починала", обясни съпругът.

В болничния картон на Деспа е описано, че към 22.40 се е оплакала от главоболие и прекордиална болка. Дали й парацетамол. И в 6 часа сутринта на 5-и януари е починала.

"Попитах завеждащ отделението доц. д-р Вяра Сиракова защо съпругата ме не е приета в интензивното за лечение, а тя ми каза само - "така съм преценила аз". Само това. Обясни ми, че и тя била с високо кръвно и, ако починела, никой нямало да се изненада. Отношението беше крайно грубо. Според мен на Деспа просто не са й обърнали необходимото внимание и затова си отиде. Ако бяха направили необходимото, можеше да е жива. Дело по случая ще има и се надявам истината да излезе на бял свят", твърди Емил.

"Запознат съм със случая. Наистина има образувано предварително производство още от момента, в който семейството е подало жалбата до нас, каза прокурор Красимир Конов от Варненската окръжна прокуратура. Разследването обаче все още не е приключено. Очакваме резултатите от всички назначени проверки и експертизи. Тогава вече може да изкажем мнение. В момента повече от това не мога да кажа", обясни наблюдаващият прокурор.

"Проверка разбира се имаше и при нас, каза директорът на Регионалния център по здравеопазване Варна д-р Веселин Балкански. Тя е приключена и резултатите от нея са предадени на министерството на здравеопазването, какъвто е редът. Не мога, а и нямам право да коментирам нашите заключения преди да е приключило разследването. Каквото се е искало от нас, ние сме го свършили", добави д-р Балкански.

А в заключението на Изпълнителна агнеция "Медицински одит" към министерството на здравеопазването пише буквално:
"От извършената проверка се установи, че в МБАЛ "Св. Марина" ЕАД Варна пациентката не е хоспитализирана за лечение и наблюдение в интезивен сектор, въпреки поставената диагноза - Новопоявила се ангина пекторис.

В МБАЛ "Св. Марина" ЕАД Варна са нарушени правилата, посочени в алгоритмите на добрата клинична практика, които са задължителни за всяка кардиология".


Тагове:   Марина,   смърт,   МБАЛ,


Гласувай:
1




1. aquarius - Много е важно, че пишете за този случай.
27.04.2010 20:16
Колкото повече хора пишат за такива случаи на небрежност, толкова по-голям натиск ще упражняваме върху бездушни лекари, чието място не е в лечебните заведения.
цитирай
2. анонимен - ne e wqrno decata bqha na pogrebe...
29.04.2010 11:38
ne e wqrno decata bqha na pogrebenieto
цитирай
3. анонимен - za6to se pi6at gluposti decata ...
29.04.2010 11:40
za6to se pi6at gluposti
decata li4no sam gi vidqla po tova vreme,no ne e tam vaprosat
-desa sled kato ve4e q nqma
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: varnautre
Категория: Новини
Прочетен: 7580
Постинги: 1
Коментари: 3
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930